/ meer informatie

De impact van NIET verduurzamen

Je weet het wel: verduurzamen is de toekomst. Maar je hebt er gewoon nog even het budget niet voor. Of het ontbreekt je aan zin en tijd om alles uit te zoeken en te regelen. Niks mis mee, toch? Verduurzamen is immers nog niet verplicht. Dat kan altijd nog. Fout! NIET verduurzamen heeft impact. We zetten de 8 nadelen voor je op een rij.

1. Niet verduurzamen versus hypotheekrente

De hypotheekrente staat momenteel historisch laag. Dit betekent dat de maandlasten van een lening relatief gezien ook bijzonder laag zijn. Het is een uitzonderlijke situatie die niet altijd zo zal blijven. De rente gaat ooit weer stijgen, dat is zeker. En als je dan pas met verduurzamen begint en hiervoor wilt lenen, wordt dit dus ineens een heel stuk duurder. Bovendien, wanneer je nu een huis koopt en pas later met verduurzaming aan de slag gaat, betaal je twee keer (advies)kosten. Hartstikke zonde.

Header image grashouse.jpg

Gratis e-book 'Verdienen met verduurzamen'


2. Niet verduurzamen versus subsidies

Om mensen aan te sporen tot verduurzaming, stelt de overheid subsidies beschikbaar. Wanneer je bijvoorbeeld twee isolatiemaatregelen laat uitvoeren, zoals gevel- en dakisolatie, dan kun je daar ongeveer 20% subsidie voor krijgen. Dat maakt de investering al een stuk interessanter. En zo geldt dat voor meer verduurzamingsmaatregelen. Maar ook hierbij geldt weer: deze subsidie zal er niet eeuwig zijn. En als je wacht, kan het dus zomaar zijn dat je die 20% toch zelf moet ophoesten.

Verduurzamen kan altijd nog? NIET verduurzamen heeft impact!

3. Niet verduurzamen versus leenmogelijkheden

Een andere stimulans van de overheid is dat je tot 9.000 euro bij geldverstrekkers kunt lenen, zonder dat een inkomenstoets of taxatie nodig is. En wanneer je een huis koopt, mag je tot 106% van de woningwaarde lenen in plaats van 100%, mits je verduurzaming toepast. Deze voordelen leveren je meer leenmogelijkheden op. Mogelijkheden die misschien ook niet het eeuwige leven hebben. Bovendien komen er straks extra regels bij: voor huizen met een energielabel C of lager kun je in de toekomst wellicht geen of een lagere financiering krijgen.

4. Niet verduurzamen versus woningwaarde

Dat brengt ons bij het volgende punt, de woningwaarde. Wanneer je jouw woning ooit wilt verkopen, zullen kopers kijken naar hoe goed deze verduurzaamd is. Hoe energiezuiniger, hoe beter, maar iedere stap in verduurzaming telt mee. En in het licht van punt 3: alles waardoor je boven energielabel C uitkomt, is straks een belangrijke meerwaarde voor kopers. Jouw huis wordt dus voor kopers interessanter en daarmee meer waard wanneer je deze hebt verduurzaamd.


5. Niet verduurzamen versus beschikbaarheid en prijs

Op dit moment is verduurzamen nog niet verplicht en kun je nog eenvoudig terecht bij leveranciers en installateurs van energiebesparende producten. Maar hoe dichter we bij de streefdatum van 1 januari 2030 komen, hoe hoger de druk voor iedereen zal worden om toch met verduurzaming aan de slag te gaan. Dat wil zeggen dat veel mensen ineens een beroep zullen doen op die leveranciers en installateurs. Hierdoor kan er een tekort ontstaan waardoor je moeilijker bij die partijen terecht kunt én ze de prijs verhogen naar aanleiding van de hoge vraag.

Gratis e-book 'Verdienen met verduurzamen'

6. Niet verduurzamen versus besparing

Je ziet de prijzen voor isolatie, zonnepanelen en warmtepompen en denkt: poeh, dat kost me teveel. Maar wist je dat verduurzamen je juist geld oplevert? We laten het je graag zien aan de hand van een voorbeeld:

 • Stel dat je je huis VOLLEDIG laat verduurzamen
  • Dan kost de investering gemiddeld 18.000 euro
 • Poeh, da’s  niet niks. Maar je kunt wel al zo’n 4.000 euro aan subsidies terugkrijgen
  • Er blijft dus een investering van 14.000 euro over
 • Dankzij de lage hypotheekrente kun je dit bedrag gunstig lenen
  • De lening kost je zo’n 50 euro per maand
  • Heb je recht op renteaftrek? Dan blijft daar ongeveer 42 euro van over
 • Dat zijn je kosten. Dan nu de besparing op je energierekening
  • Die is zo’n 100 euro per maand!
 • De verduurzaming levert je dus maandelijks 58 euro op. Zonde om te laten schieten, toch?


7. Niet verduurzamen versus energie- en gasprijzen

Op dit moment betaal je een bepaald bedrag aan energie en gas. Ieder jaar is dat misschien een beetje meer of minder, maar grote verschillen zitten er niet in. Dat gaat veranderen. De energiebelasting gaat omhoog en de energie- en gasprijzen zullen stijgen. Wanneer je NIET verduurzaamt, ga je dus steeds meer betalen en loop je steeds meer besparing mis.

Verduurzamen was met Greenfactor nog nooit zo makkelijk!

8. Niet verduurzamen versus wooncomfort

En tot slot is er dan nog het wooncomfort. Wanneer je nu niet verduurzaamt, loop je dat mis. Minder tocht, een aangenamere constante temperatuur, minder koud in de winter en minder warm in de zomer. Je hebt hierdoor ook minder last van vocht en schimmelvorming. Met verduurzaming van je huis zorg je dus voor meer comfort en een gezondere leefomgeving. En hé, je helpt er ook het milieu mee. Ook dat geeft een fijn gevoel. 

Wil je na het lezen van deze 8 nadelen van NIET verduurzamen toch eens weten of verduurzamen voor jou WEL interessant kan zijn? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek. Greenfactor laat je graag zien hoe jij met verduurzamen kunt verdienen. En als je wilt, regelen we vervolgens alles voor je. Verduurzamen was nog nooit zo interessant en makkelijk!

Meer weten?

Praktische tips over hoe je je huis eenvoudig kan verduurzamen en zelfs kan verdienen met verduurzamen? Dat lees je in ons e-book! Alvast een tipje van de sluier: In veel gevallen hoef je niet eens je eigen geld te gebruiken om je woning te verduurzamen. Download hier het gratis e-book om te zien hoe jouw verduurzaming gefinancierd kan worden!

Scroll naar boven