Energiebespaarlening. Maak er gebruik van!

Wanneer je wilt lenen voor energiebesparende maatregelen, kun je dat op verschillende manieren financieren. Eén van de manieren is via de energiebespaarlening. Dit is een lening van het Nationaal Warmtefonds (voorheen Nationaal Energiebespaarfonds). Dit fonds verstrekt leningen tot wel 65.000 euro aan gunstige tarieven en voorwaarden.

energiebespaarlening zonnepanelen greenfactor
Doe de woningscan ››

Energiebespaarlening – wat het is

De Energiebespaarlening is een lening die je kunt krijgen wanneer je investeert in energiebesparende maatregelen. Denk aan het laten isoleren van je woning, het laten plaatsen van zonnepanelen of het laten installeren van een zonneboiler of warmtepomp

Energiebespaarlening – waarom deze er is

Het Nationaal Warmtefonds, de uitgever van de energiebespaarlening, is een initiatief van de Rijksoverheid, enkele grootbanken en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Ze willen met de energiebespaarlening de drempel verlagen voor mensen om energiebesparende maatregelen te treffen. De reden hiervoor is dat energiebesparende maatregelen bijdragen aan een gezonder milieu en het behalen van de doelstellingen van het Klimaatakkoord.

Energiebespaarlening – hoeveel je kunt lenen

Afhankelijk van jouw inkomen wordt, net als bij een gewone hypotheek, berekend hoeveel jij maximaal aan energiebespaarlening kunt krijgen. De energiebespaarlening voor een woning moet minimaal 2.500 euro bedragen en kan tot 25.000 euro zijn voor energiebesparende maatregelen aan een normale woning en zelfs tot 65.000 euro wanneer je een ZEP+/Nul-op-de-meterwoning realiseert. Er zijn aanvullende mogelijkheden voor verenigingen van eigenaren en scholen om gebruik te maken van de energiebespaarlening, maar die laten we hier even buiten beschouwing.

Energiebespaarlening – wat het kost

Waar je bij een gewone hypotheek vaak met advies-, taxatie- en notariskosten te maken krijgt, kost het aanvragen en afsluiten van een energiebespaarlening juist helemaal niks. Na het afsluiten van de energiebespaarlening ga je natuurlijk wel rente betalen. Het is een aantrekkelijke rente die gedurende de gehele looptijd vast staat. Je komt dus niet voor verrassingen te staan. In veel gevallen is de rente van de energiebespaarlening ook nog fiscaal aftrekbaar.

energiebespaarlening zonnepaneel greenfactor
Doe de woningscan ››

Energiebespaarlening – de looptijd

De looptijd van de energiebespaarlening is afhankelijk van het bedrag dat je leent. Hoe hoger het bedrag, hoe langer de looptijd.

  • Bij 5.000 euro is de looptijd van de lening 7 jaar
  • Bij 5.000 tot 15.000 euro is de looptijd van de lening 10 jaar
  • Bij 15.000 tot 25.000 euro kun je kiezen uit looptijden van 10, 15 of 20 jaar
  • En bij 25.000 tot 65.000 is de looptijd 15 jaar of 20 jaar

Energiebespaarlening – de belangrijkste voorwaarden

Aan de energiebespaarlening zijn een aantal voorwaarden verbonden. We zetten de belangrijkste even voor je op een rijtje.

  • Geen afsluitkosten
  • Onbeperkt boetevrij aflossen
  • De aanvrager mag niet ouder zijn dan 75 jaar
  • 75% van de lening mag je voor zonnepanelen gebruiken, de rest moet je investeren in een andere energiebesparende maatregel zoals isolatie
  • Je kunt de lening aanvragen tot 2 maanden na de uitvoerdatum van de maatregelen

Energiebespaarlening – hoe het werkt

Om de energiebespaarlening aan te vragen, heeft het Nationaal Warmtefonds een stappenplan opgesteld. De eerste stap is het doen van de leencheck. Hier vul je al je gegevens in zoals je adres, hoeveel je wilt lenen en waarvoor en tot slot wat jouw inkomsten en lasten zijn. Daarna gaat het Nationaal Warmtefonds voor je aan de slag. Hoe het verder gaat, lees je in hun stappenplan.

Doe de woningscan

Een bijdrage leveren aan het milieu, meer wooncomfort en eraan verdienen? Dat kan! Het verduurzamen van jouw woning is niet langer een uitdaging meer. Het is nu een kwestie van doen!

Doe de woningscan ››

Gecertificeerd verduurzamen.svg

Verdienen met verduurzamen

Check jouw mogelijkheden ››
Scroll naar boven