Alles over energiebesparende voorzieningen

Je hoort steeds vaker over energiebesparende voorzieningen. Maar wat zijn dat, welke voordelen bieden ze en hoe kun je ermee aan de slag? Greenfactor vertelt je er graag alles over.

Energiebesparende voorzieningen, wat zijn dat?

Wanneer je het heel letterlijk neemt, valt alles waarmee je energie bespaart, onder de noemer van energiebesparende voorzieningen. Maar meestal worden de maatregelen bedoeld waarmee je via aanpassingen aan je huis bespaart op grijze, vervuilende energie. Hieronder valt dus ook het opwekken van duurzame energie.

Energiebesparende voorzieningen gebouw
Doe de woningscan ››

Energiebesparende voorzieningen – de voordelen

Energiebesparende voorzieningen zorgen voor een besparing op energielasten

Door energiebesparende voorzieningen ga je minder grijze energie verbruiken via de energieleverancier. Hierdoor worden jouw maandelijkse energielasten dus een stuk lager.

Energiebesparende voorzieningen geven jou meer wooncomfort

Energiebesparende maatregelen zorgen ervoor dat het in huis een stuk aangenamer wordt. Je hebt minder last van kou, warmte of vocht van buitenaf en geniet van een constant, comfortabel binnenklimaat.

Energiebesparende voorzieningen zijn goed voor het milieu

Dankzij energiebesparende voorzieningen verbruik je minder energie. Vaak wek je daarnaast ook je eigen duurzame energie op. Hierdoor is er minder milieuvervuiling als gevolg van de verbranding van fossiele brandstoffen zoals aardolie en gas.

Dankzij energiebesparende voorzieningen wordt jouw huis meer waard

Je huis wordt meer waard wanneer je energiebesparende voorzieningen toepast. Wanneer je het ooit verkoopt, heeft een koper er meer voor over omdat het een energiezuinige woning met een beter energielabel is.

Energiebesparende voorzieningen – welke zijn er?

Je hebt verschillende vormen van energiebesparende voorzieningen. We zetten hieronder de meest voorkomende voorzieningen in drie categorieën voor je op een rij:

Isoleren
Door vloer-, muur- en/of dakisolatie aan te laten leggen, blijft de temperatuur in huis constanter en is er dus minder energie nodig om je huis te verwarmen of koelen. Je kunt dit effect nog vergroten door bijvoorbeeld ook HR++-glas te laten steken, radiatorfolie achter je verwarming te plakken en tochtstrips bij deuren en kozijnen te plaatsen.

Verwarmen
Wanneer je jouw huis verwarmt met een gewone cv, dan verbruik je gas. En gas is een vervuilende fossiele brandstof. Duurzamere alternatieven om je huis te verwarmen zijn een HR-ketel en een warmtepomp. Voor het verwarmen van water is een zonneboiler een energiebesparende voorziening.

Groene energie opwekken
Minder energie verbruiken is al gunstig, maar deze energie ook nog eens op een duurzame manier opwekken is helemaal mooi. Dat kan met zonnepanelen.

Energiebesparende voorzieningen kraan
Doe de woningscan ››

Energiebesparende voorzieningen treffen, hoe dan?

Er zijn zoveel mogelijkheden, regeltjes, subsidies en aanbieders dat het soms lastig is om te bepalen welke keuze je in energiebesparende voorzieningen moet maken. Greenfactor helpt je daar gelukkig bij. We beginnen met een Woningscan. Hiermee laten we je zien welke mogelijkheden er zijn, wat ze kosten en wat ze opbrengen. Daarna komt een onafhankelijk bouwkundig adviseur bij je langs om te beoordelen welke voorzieningen jij in jouw huis kunt nemen.

Lenen voor energiebesparende voorzieningen

Energiebesparende voorzieningen leveren je maandelijks een flinke besparing op, maar ze kosten natuurlijk ook geld in aanschaf. Heb je dit bedrag niet zelf op je spaarrekening staan, dan kun je alsnog met energiebesparende voorzieningen aan de slag. Je kunt er namelijk eenvoudig een lening voor krijgen. Er bestaan speciale energieleningen (zoals het energiebespaarbudget) en tot 9.000 euro kun je voor energiebesparende voorzieningen zelfs lenen zonder inkomenstoets of taxatierapport.

Lenen, maar toch verdienen met verduurzamen

Het leuke van energiebesparende voorzieningen is dat ze je per saldo ook euro’s besparen. Ook als je ervoor leent. Dankzij de lage hypotheekrente van tegenwoordig kost je lening namelijk vaak minder dan dat de energiebesparing je oplevert. Greenfactor rekent graag voor je uit hoeveel jij kunt verdienen met verduurzamen.

Doe de woningscan

Een bijdrage leveren aan het milieu, meer wooncomfort en eraan verdienen? Dat kan! Het verduurzamen van jouw woning is niet langer een uitdaging meer. Het is nu een kwestie van doen!

Doe de woningscan ››

Gecertificeerd verduurzamen.svg

Verdienen met verduurzamen

Check jouw mogelijkheden ››
Scroll naar boven